[...] naturalnej witaminy D, która doskonale się wchłania. Dodaj żółtka do białek. Owszem, białka jaj to prawie czysta proteina, ale to nie powód, żeby zjadać tylko białko. Żółtka zawierają choinę, a więc składnik odżywiający korę mózgową, luteinę działającą ochronnie na narząd wzroku oraz zeaksantynę - fotochemiczny składnik poprawiający ostrość [...]
[...] klucz do wzrostu mięsni. Trening zabiera mi nie więcej niż 75-90 minut. Najważniejsze w nim są ćwiczenia podstawowe. Jeśłi chodzi o odżywianie w tym czasie, to moja dieta zawiera aż 50% protein. Po prostu mój ogranizm tyle właśnie ich potrzebuje, ale jest to sprawa indywidualna. RICH GASPARI: W treningu na masę mięsniową największym problemem [...]
[...] błon komórkowych, podstawowym składnikiem tkanki mózgowej, a także nośnikiem witamin A, D, E i K. Ponadto tłuszcz ułatwia przyswajanie tych witamin z innych produktów oraz zawiera wiele niezbędnych dla organizmu związków regulujących. O wartości tłuszczu świadczy to, jakie kwasy tłuszczowe wchodzą w jego skład. Im więcej zawiera w swoim [...]
[...] słodycze. Tłuste pokarmy też oczywiście tuczą w nadmiarze, ale nie aż tak... Tłuszcz pokarmowy może dostarczać komórkom tłuszczowym jedynie kwasów tłuszczowych. Wprawdzie zawiera on i drugi komponent tłuszczu zapasowego - glicerol - jednak w nieaktywnej jego postaci. Komórki tłuszczowe nie potrafią go aktywować, a jedynie produkować aktywny [...]
[...] konsekwencje picia kawy wykazaly, rownowartosc 4-5 duzych kubkow kawy to duzo dla naszego zdrowia. Jednak picie 1-2 filizanek to zupelnie inna sprawa. Jedna filizanka kawy zawiera wiecej przeciwutleniaczy niz porcja borówek. Mozesz wierzyc lub nie, ale kawa jest glownym zrodlem antyoksydantow w diecie przecietnego amerykanina. Uzbrojeni w te [...]
[...] zatruwają organizm i blokują produkcję tlenku azotu. Pamiętaj! Jeśli nie usuniemy z organizmu endotoksyn produkcja tlenku azotu zostanie zahamowana. Dlatego też preparaty zawierające tylko substancje zwiększające produkcję NO nie są skuteczne. Inną istotną funkcją jabłczanu cytruliny jest zwiększenie produkcji ATP (cząsteczki odpowiedzialnej [...]
[...] zatruwają organizm i blokują produkcję tlenku azotu. Pamiętaj! Jeśli nie usuniemy z organizmu endotoksyn produkcja tlenku azotu zostanie zahamowana. Dlatego też preparaty zawierające tylko substancje zwiększające produkcję NO nie są skuteczne. Inną istotną funkcją jabłczanu cytruliny jest zwiększenie produkcji ATP (cząsteczki odpowiedzialnej [...]
[...] to, że mogą skutecznie zapobiegać wielu problemom zdrowotnym, w tym schorzeniom serca, depresji, cukrzycy, a nawet nowotworom. W naszych aptekach pojawiły się już preparaty zawierające te bezcenne substancje. Są dostępne bez recepty. Czy można je bez obawy stosować? Tak. Jednak najpierw warto dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat. [...]
[...] Leucyna, Izoleucyna i Walina. Pozostałe trzy systemy transportujące obejmują: małe neutralne aminokwasy, aminokwasy zasadowe i kwasowe. Jeżeli zatem przyjmiesz suplement zawierający tryptofan po posiłku bogatym w białko, szansa na przeniknięcie tego aminokwasu przez barierę krew-mózg jest znikoma. Nie nastąpi zatem także wzrost poziomu [...]
[...] zatruwają organizm i blokują produkcję tlenku azotu. Pamiętaj! Jeśli nie usuniemy z organizmu endotoksyn produkcja tlenku azotu zostanie zahamowana. Dlatego też preparaty zawierające tylko substancje zwiększające produkcję NO nie są skuteczne. Inną istotną funkcją jabłczanu cytruliny jest zwiększenie produkcji ATP (cząsteczki odpowiedzialnej [...]
[...] samo co 100 g chałki. Jednak zjada się go zwykle mało, a jeden płatek to tylko 29-30 kcal. Dla porównania kromka białego chleba mieszanego o grubości ok. 1 cm i wadze 30 g zawiera 75 kcal. Chleb chrupki zawiera cenne dla zdrowia witaminy: B1, B2, E oraz składniki mineralne: cynk, magnez, wapń, żelazo. W jednej kromce jest także niemal 10 g [...]
[...] wielu ludzi do zabiegania o prawne uregulowanie zasad jej stosowania (głownie o delegalizację). Pod względem chemicznym efedryna to alkaloid. Środki stosowane w odchudzaniu zawierają jednak zwykle mieszaninę efedryny, pseudoefedryny i norefedryny i katyny (d-norpseudoefedryna). Naturalnym źródłem efedryny jest Ephedra (zwana także Ma Huang) - [...]
[...] jamy ustnej. Mogą ją pić nawet kobiety w ciąży i matki karmiące ze względu na zawarte w niej żelazo. Dzięki rutynie poprawia ukrwienie, obniża nadciśnienie. Rooibos zawiera ponadto: fluor, miedź, witaminę C, sód i potas, kwasy fenolowe, kwercetynę. - Jeśli chcemy rozkoszować się wspaniałym smakiem i aromatem, wypijmy herbatę Dwa źródła [...]
[...] że jedzenie czosnku dwa razy w tygodniu obniża ryzyko raka płuc o 44 proc., mowa jest wyłącznie o konsumpcji tej przyprawy w jej najbardziej "przykrej" postaci. Czosnek zawiera allicynę, antybiotyczny i grzybobójczy związek chroniący roślinę przed szkodnikami i uważany za źródło jej leczniczych właściwości. Substancja ta wydziela się, gdy [...]
[...] z poszczególnymi grupami krwi sprzyjają różne zalecenia dietetyczne, co oznacza, że te same pokarmy jednym szkodzą, a dla innych są niezastąpionym pokarmem. Komórki krwi zawiera ją różne, specyficzne związki cukrowo-białkowe. Lekarz określa grupę krwi 0,A, B tub AB właśnie na ich podstawie. Związki te są podstawą systemu odpornościowego, a [...]
[...] na Florydzie, dał wykład w sobotę, 27 kwietnia 1996 r. w Whole Life Expo w San Francisco. Temat wykładu brzmiał: "Antyoksydanty w całkowicie żywym pożywieniu"; jednakże zawierał on ogólne wiadomości o stylach odżywiania się żywym pożywieniem. Brian mówi szybko, dlatego też moje notatki zawierają jedynie część jego wspaniałego wystąpienia. [...]
[...] wcześniej. Jednak to nie powód, żeby od razu smażyć na obiad schabowego. Chodzi o to, by wybierać właściwe tłuszcze. Produkty zwierzęce (zwłaszcza tłuste mięso i smalec) zawierają bowiem złe tłuszcze nasycone. To one zwiększają ryzyko chorób serca i raka. Z nich zrezygnuj. Jedz za to oleje roślinne i ryby, bogate w dobre tłuszcze jedno- i [...]
[...] wielu ludzi do zabiegania o prawne uregulowanie zasad jej stosowania (głownie o delegalizację). Pod względem chemicznym efedryna to alkaloid. Środki stosowane w odchudzaniu zawierają jednak zwykle mieszaninę efedryny, pseudoefedryny i norefedryny i katyny (d-norpseudoefedryna). Naturalnym źródłem efedryny jest Ephedra (zwana także Ma Huang) - [...]
[...] jednak rarytas. Dla wieśniaka, krowa żywicielka stanowiła przede wszystkim źródło mleka, a mięso kóz i owiec nie uchodziło za przysmak. O ile zatem dieta szlachty mogła zawierać za dużo białka i tłuszczu(będących przyczyną jakże powszechnej wówczas podagry), o tyle niższe warstwy społeczne odżywiały się, jak na dzisiejsze czasy niemal [...]